Stichting begint strijd tegen zogenaamde afzetabbo

Stichting begint strijd tegen zogenaamde afzetabbo

Gepubliceerd: maandag, 04 januari 2016
Door: Pieter Waasdorp

Share |

In 2014 heeft de Hoge Raad uitgesproken dat abonnementen met een “gratis toestel” in principe vernietigbaar zijn, omdat de abonnementhouder wel degelijk betaalt voor het toestel. De toestelwaarde is namelijk verwerkt in de abonnementsprijs, waardoor het voor de consument onduidelijk is wat er betaald dient te worden voor het toestel. De telefoon is een koop op afbetaling, waardoor de regels van de WFT (Wet Financiële Toezicht) van toepassing zijn en de AFM (Autoriteit Financiële markt) toezicht houdt. Volgens stichting ConTel heeft de telecomsector deze regels jarenlang ontweken en dagelijks kredieten verstrekt zonder dat de abonnementhouders zich daar bewust van waren.


Daarom heeft deze stichting een meldpunt geopend voor consumenten met een in hun ogen ‘afzetabbo’. Ook omdat volgens ConTel de netwerken nog steeds abonnementen met een gratis toestel aanbieden, zonder de in hun ogen verplichte wettelijk bescherming van consumenten.

De stichting wil namens de deelnemers in gesprek gaan met de netwerken om zo meer inzicht te krijgen in de werkelijke abonnementskosten en eisen compensatie van de gedupeerden. Via de website www.afzetabo.nl kunnen consumenten zich gratis aanmelden. ConTel geeft aan dat het op dit moment nog niet mogelijk is aan te geven hoelang een eventuele procedure gaat duren.

De stichting is mede opgericht door het juristenkantoor Anti Incasso en lijkt te worden ondersteund door onder andere de SP. Anti Incasso in een commerciële organisatie met een in hun ogen ‘maatschappelijk belang’ dat vooral werkt op een zogenaamde no-cure-no-pay basis. Wij zijn benieuwd hoe de netwerken hierop zullen gaan reageren.


Plaats een reactie

Naam *
E-mailadres *
Reactie *
Vraag een nieuwe afbeelding aan.
Vul hierboven de tekens in die op het plaatje hiernaast te zien zijn *
Schrijf mij in de voor de Telecomjournaal nieuwsbrief.
Ik heb de voorwaarden gelezen en verklaar hiermee akkoord te gaan.
Velden gemarkeerd met een * zijn verplichte velden.Divide Internetoplossingen