Inruilmarkt voor mobiele telefoons wordt volwassen

Inruilmarkt voor mobiele telefoons wordt volwassen

Gepubliceerd: donderdag, 07 januari 2016
Door: Pieter Waasdorp

Share |

Sinds enkele jaren is de Amerikaanse distributeur Brightstar weer actief op de Nederlandse markt. Niet enkel als distributeur van telefoons en accessoires dit keer, maar vooral met hun service- en dienstenportfolio, waaronder het innemen van gebruikte mobiele telefoons. Wij spraken met Arjan van den Oever, onder meer werkzaam geweest bij Vodafone en sinds april 2013 Buy Back Director Nederland bij Brightstar.


Brightstar is de grootste telefoondistributeur ter wereld en had in 2014 een wereldwijde omzet van 9,4 miljard euro. Brightstar, sinds kort onderdeel van de Japanse SoftBank Group, heeft recent het Engelse 20:20mobile overgenomen. Naast de distributie van smartphones en accessoires investeert Brightstar steeds meer in zogenaamde ‘value added services’, zoals diverse inruilprogramma’s, leasing en het repareren en refurbishen van telefoons en tablets.

Volgens de Engelse site CompareMyMobile heeft de gemiddelde Brit 1,28 ongebruikte telefoons in de la liggen. In totaal zijn dit 76,8 miljoen toestellen met een totale waarde van omgerekend 13,4 miljard euro. Volgens dezelfde site is de gemiddelde inruilwaarde in Engeland 176,50 euro per telefoon. Als wij deze cijfers los laten op Nederland, dan ontstaat het volgende beeld: in ons land zijn er dan 21,1 miljoen ongebruikte telefoons. In totaal zouden die een potentiële verkoopwaarde van 3,7 miljard euro hebben.

Hoe groot is de Nederlandse inruilmarkt volgens Brightstar?
Over Nederland zijn weinig cijfers bekend. Wij gebruiken vooral gegevens over de Engelse markt als uitgangspunt om de grootte van de Nederlandse inruilmarkt te bepalen. Wij richten ons allereerst op retailers en netwerken. Wel moet er rekening mee gehouden worden dat veel van de toestellen die in de la liggen vaak de wat oudere modellen zijn. En die brengen minder op. Het volume is er zeker in Nederland. Daarnaast treedt er uiterlijk in 2019 een Europese richtlijn in werking, die aangeeft dat retailers en operators minimaal 80 procent van de verkochte apparaten weer moet innemen. Dit is aanzienlijk en gaat een grote impact op de markt hebben. Het volume van gebruikte toestellen dat ingenomen wordt gaat omhoog waardoor er mogelijk een drukkende werking op de gemiddelde prijs gaat komen. Toestellen hebben altijd nog een waarde, een restwaarde of een recyclewaarde. Toestellen in deze laatste categorie kunnen echter niet meer individueel verkocht worden maar worden per kilo verkocht. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die de edelmetalen eruit halen. Zo veel mogelijk materialen worden hergebruikt en wat er overblijft wordt milieuvriendelijk verwerkt.

Wat doet Brightstar precies in Nederland?
Wij doen onder andere het recycleprogramma voor Vodafone- en BelCompanywinkels en voor partijen online. Eigenlijk maken wij voor een consument de restwaarde van een mobiele telefoon beschikbaar. Deze opbrengst kan de klant dan weer gebruiken om een deel van een nieuw toestel te betalen, accessoires te kopen of bijvoorbeeld een verzekering voor een toestel af te sluiten. Een win-winsituatie dus. Vodafone heeft hiermee een mooie propositie voor zijn klanten ontwikkeld: A new phone every year. Bij de financiering hiervan spelen wij een belangrijke rol. Je kunt ons eigenlijk zien als de back-office van Vodafone’s inruilprogramma. Wij doen de regie, bepalen de inruilwaarde van de telefoons en kopen de toestellen uiteindelijk. Wij besteden in Nederland de logistiek en het sorteren wel uit. Hiervoor hebben wij geselecteerde partners in Nederland.

En wat gebeurt er na het ‘graden’ met de toestellen?
Wat er met een toestel gebeurt, hangt af van de kwaliteit van het ingeruilde toestel. Vaak gaan de ingeruilde toestellen eerst nog een refurbish-traject in: het 'zo goed als nieuw’ maken van gebruikte toestellen. Dan moet je denken aan het vervangen van het scherm, de behuizing en nieuwe software op het toestel zetten. Deze toestellen zijn haast niet te herkennen als gebruikt. Het refurbishen en repareren doen we niet allemaal zelf. Vooral met betrekking tot Apple-toestellen is het haast onmogelijk om deze te refurbishen met originele onderdelen. Wereldwijd is er slechts een handvol partijen die dit mag doen. Wij niet, dus dat besteden wij uit. Wij gaan namelijk wel voor kwaliteit.

De toestellen met de meeste commerciële restwaardes verkopen wij in Europa. Heel veel toestellen komen uiteindelijk in een verzekeringsprogramma terecht. Dit is circa 55 procent van de door ons ingenomen toestellen. Rond de 20 procent gaat naar winkeliers die tweedehands toestellen verkopen. Het restant wordt door ons eigen veilinghuis in Azië in die regio verkocht.

Hoe zie je de toekomst van de Nederlandse recyclemarkt?
Ook in Nederland worden consumenten zich steeds meer bewust dat een gebruikt toestel nog waarde heeft. Hierbij is natuurlijk, naast het geld, ook het milieuaspect belangrijk. Wel moet ik zeggen dat de UK mijlen op ons voor loopt. Daar worden veel meer toestellen ingeleverd. Dat geeft de potentie van de Nederlandse markt aan. Ik vind dat operators en retailers meer aandacht moeten geven aan de inruilmogelijkheden voor hun klanten. De concurrentie op de inruilmarkt is online aanzienlijk en vooral actief op de consumentenmarkt. Hier zijn ettelijke sites actief waar toestellen kunnen worden ingeruild. Helaas ook veel sites die niet tranparant en eerlijk zijn. De Nederlandse markt is nog niet volwassen, volgens mij. De komende tijd gaat er veel gebeuren. Zoals ik al aangaf gaat het volume omhoog maar gaan de prijzen naar verwachting omlaag, met een negatief effect op de opbrengst als je het niet goed aanpakt. Alleen de spelers die betrouwbaar zijn blijven dan over. Nu zijn er veel partijen die veel beloven, maar die beloftes niet kunnen waarmaken. En dat gaat veranderen, wat de markt enkel ten goede komt.Arjan van den Oever, Buy Back Director Nederland bij Brightstar:


Plaats een reactie

Naam *
E-mailadres *
Reactie *
Vraag een nieuwe afbeelding aan.
Vul hierboven de tekens in die op het plaatje hiernaast te zien zijn *
Schrijf mij in de voor de Telecomjournaal nieuwsbrief.
Ik heb de voorwaarden gelezen en verklaar hiermee akkoord te gaan.
Velden gemarkeerd met een * zijn verplichte velden.Divide Internetoplossingen