Goede akoestiek maakt minder ziek

Goede akoestiek maakt minder ziek

Gepubliceerd: donderdag, 20 juli 2017
Door:

Share |

Kantooromgevingen bestaan tegenwoordig vooral uit open ruimtes. Deze plekken zijn een bron van bedrijvigheid en geluid. Te veel geluid. Ruim 90 procent van de kantoormedewerkers ondervindt hinder van lawaai, zo blijkt uit een enquête uitgevoerd door Opinion Matters. De gevolgen daarvan zijn groter dan je denkt.

Te veel lawaai is slecht voor je gezondheid
Er zijn twee soorten ongezond geluid. De eerste is te lange blootstelling aan te hard geluid. Dit kan leiden tot doofheid en andere gehooraandoeningen. Denk aan piepende oren na een rockconcert. De andere soort is het eenvoudige, afleidende geluid om ons heen, zoals gesprekken of interrupties van collega’s op de werkplek. Dit levert geen gehoorschade op en lijkt daardoor minder erg, maar ook herrie die niet direct het oor beschadigt is slecht, zowel voor de productiviteit als het geestelijk welzijn.

Excessief geluid in je omgeving heeft serieuze effecten op je gezondheid. Epidemiologen hebben correlaties gevonden tussen chronische geluidsbronnen zoals snelwegen en vliegvelden, en hoge bloeddruk – een klacht die op zijn beurt weer kan leiden tot serieuze gezondheidsrisico’s. Hersen- of nierbeschadiging zijn daar twee voorbeelden van. Ook wordt lawaai in verband gebracht met slaapproblemen, hartaandoeningen en tinnitus (oorsuizen). En mensen die regelmatig lawaaierige plekken bezoeken, hebben over het algemeen een verhoogd niveau van stresshormonen.

Maar om stress te ervaren hoeft geluidsoverlast niet eens excessief hard te zijn. Onderzoek naar geluidshinder op de werkvloer toont aan dat ook mensen die langer dan drie uur per dag worden blootgesteld aan de herrie van een open kantoor een verhoogd adrenalineniveau hebben. Met rinkelende telefoons, pratende collega’s, tikkende toetsenborden en zoemende apparatuur kan worden gesteld dat open kantoren de grootste vijand zijn van concentratie en focus. Door al die afleiding komt het voor dat mensen hun werk moeilijk afkrijgen tijdens kantooruren en het daardoor gestrest mee naar huis moeten nemen. Dat kan ook bijna niet anders, aangezien kenniswerkers op een kantoor niet meer dan zo’n tien minuten aaneengesloten de gelegenheid hebben om geconcentreerd bezig te zijn – tussen de interrupties door. Uit een onderzoek van de University of California blijkt namelijk dat er gemiddeld elke elf minuten wel een spontane vergadering begint, telefoon gaat, mail binnenkomt met hoge prioriteit, of iets anders gebeurt dat de aandacht opeist. Kijk maar eens naar je eigen situatie: denk je dat je dit stuk uit krijgt zonder dat je wordt afgeleid?

De werkomgeving volgens de werknemer
Niet alleen de wetenschap, maar ook de werknemer zelf is van mening dat geluid op kantoor leidt tot verminderde productiviteit. We hebben de effecten van de Nederlandse werkomgeving op werknemers afgelopen maart laten onderzoeken. In het onderzoek, uitgevoerd door No Ties, werden 525 werknemers bevraagd. Driekwart van de respondenten werkt in een open kantoorruimte.

Slechts 13 procent denkt dat het minimaliseren van lawaai prioriteit had bij het ontwerpen van het kantoor en niet meer dan 7 procent denkt dat het buitensluiten van omgevingslawaai het hoofdcriterium was. Volgens de respondenten wordt niet voldoende aandacht besteed aan de productiviteit (23 procent), tevredenheid (18 procent) en privacy (10 procent).

Dit is opmerkelijk omdat zij aangeven dat de mogelijkheid om zich te kunnen concentreren en zonder onderbrekingen te kunnen werken de belangrijkste vereiste is voor een werkomgeving; crucialer dan de aanwezigheid van natuurlijk licht en de beschikking over ruimten om effectief met collega’s te kunnen samenwerken.

Productiviteit
Wat zijn nou de geluidsbronnen die ten grondslag liggen aan het productiviteitsverlies? Geluidsoverlast door collega’s staat in ons onderzoek bovenaan als factor die de meest negatieve invloed heeft op de productiviteit (40 procent). Ook de locatie van de werkplekken lijkt mee te spelen bij geluidshinder. Bijna een kwart (24 procent) geeft aan dat zijn bureau in een lawaaiige omgeving staat, zoals naast een koffiehoek, ingang of wc. Bij afwezigheid van enige vorm van afleiding zou 56 procent zich beter kunnen concentreren, 44 procent een hogere productiviteit leveren en 35 procent minder fouten maken. Ruim een kwart (26 procent) geeft aan in dat geval minder stress te ervaren en 19 procent zou minder vermoeid zijn.

Geluidstempel
De resultaten van deze onderzoeken geven aan waarom wij dagelijks bezig zijn met het creëren van goede geluidservaringen om mensen slimmer en productiever te laten werken. Omdat we weten hoe belangrijk geluid in een werkomgeving is, hebben we een geheel nieuw kantoor ontworpen op basis van de behoeften van onze werknemers. Dit betekent dat geluid wordt geabsorbeerd, geblokkeerd en verhuld door de gebruikte materialen, innovatieve technologieën en natuurlijke elementen, zoals watervallen. Op elke verdieping zijn verschillende ruimten gecreëerd om samen te werken, te communiceren, zich te concentreren of te ontspannen. Dit maakt ons kantoor, dat nu al is bekroond met de John Connell Soundscape Award, een plek om slimmer en productiever te werken. Maar het heeft ook een voorbeeldfunctie waarmee we een verandering proberen te bewerkstelligen in de manier waarop over kantoren wordt nagedacht. Er moet namelijk meer aandacht komen voor de rol die akoestiek speelt, zowel op het gebied van het welzijn van werknemers als op hun productiviteit. Het effect van geluid laat zich alleen het best meten door het zelf te ervaren, in plaats van erover te lezen. Daarom wil ik je graag uitnodigen op ons nieuwe kantoor om onze kijk op slimmer werken te komen ‘horen’. Hopelijk tot snel!

Dit artikel is geschreven door Frank Timmermans, Country Manager Benelux & Nordics bij Plantronics.


Plaats een reactie

Naam *
E-mailadres *
Reactie *
Vraag een nieuwe afbeelding aan.
Vul hierboven de tekens in die op het plaatje hiernaast te zien zijn *
Schrijf mij in de voor de Telecomjournaal nieuwsbrief.
Ik heb de voorwaarden gelezen en verklaar hiermee akkoord te gaan.
Velden gemarkeerd met een * zijn verplichte velden.Divide Internetoplossingen