Grote bedrijven lopen voor op MKB met mobiel werken

Grote bedrijven lopen voor op MKB met mobiel werken

Gepubliceerd: donderdag, 18 juni 2009
Door: HP van Tilburg

Share |

Het Leefritme Kenniscentrum, een onafhankelijk kennisplatform, maakte gisteren de resultaten van het onderzoek 'Het ritme waarop Nederland werkt' bekend. Dit gebeurde tijdens het symposium 'Werkt mobiel werken?' dat in samenwerking met de Taskforce Mobiliteitsmanagement werd georganiseerd in Den Haag. Volgens het Leefritme Kenniscentrum is Nederland samen met Scandinavië voorloper op het gebied van mobiel werken.

Ruim een derde van de ondernemers, voornamelijk grote bedrijven, omarmt deelaspecten van de nieuwe manieren van werken al. Ze geloven dat deze hen gelukkigere werknemers oplevert, meer creativiteit, vrijheid, een hogere productiviteit en daardoor meer succes. Aan de andere kant blijkt dat voornamelijk het MKB, nog sceptisch staat tegenover flexibel en/of mobiel werken; men kent het niet en is nog niet overtuigd dat deze nieuwe manieren van werken voordelen zullen opleveren. Daarbij zijn ze bang om de controle over werknemers te verliezen. Het bedrijfsleven staat positiever tegenover nieuwe technologische hulpmiddelen, mits de investering hierin snel terug te verdienen is.

Het onderzoek omtrent 'Het ritme waarop Nederland werkt' is de opvolger van 'Het ritme waarop Nederland leeft' dat het Leefritme Kenniscentrum in februari 2009 bekend maakte. Hieruit bleek dat Nederlanders positief tegenover mobiel werken staan. Het vermijden van files en het kunnen werken ongeacht plaats of tijd kwamen als belangrijkste punten naar voren. Eén van de conclusies uit dat onderzoek was dat een optimaal individueel leefritme kan bijdragen aan het geluksgevoel dat mensen ervaren in hun leven; zowel werk, als privé.

In het tweede onderzoek dat het Leefritme Kenniscentrum gisteren publiceerde zijn vier verschillende doelgroepen naar voren gekomen: Conservatieven, Geconnecteerden, Flexibelen en Flexibele geconnecteerden. Een opvallend gegeven is dat de grootste groep van de ondervraagden aansluit bij de Conservatieven. Deze groep bestaat uit ondernemers en ICT-beslissingsnemers die vasthouden aan de traditionele werkpatronen, controle en zekerheden. Deze groep is nog groter onder ondernemers en ICT-beslissingsnemers uit het Midden en Klein Bedrijf (MKB). Echter, uit het onderzoek komt tevens naar voren dat een kleine groep (8,4 procent) ondernemers al volledig openstaat voor mobiel werken. De tegenstellingen in de antwoorden laten zien, dat het Nederlandse bedrijfsleven in een overgangsfase zit. Bij werknemers ontstaat steeds meer de behoefte aan een vorm van flexibiliteit in hun werk-en privé leven. Echter, werkgevers zien mobiel werken nog niet als prioriteit.


Tijdens het symposium 'Werkt mobiel werken?'

Leefritme Kenniscentrum
Philip de Wulf, directeur van het Leefritme Kenniscentrum zegt: "We hebben gekeken naar twee aspecten: het niet op een vaste plaats werken én de mate van flexibiliteit in de organisatie. De afwachtende houding van ondernemers komt deels voort uit gebrek aan eigen ervaring met mobiel werken. Men is vaak wel overtuigd van één van de elementen van mobiel werken, maar nog niet van alle producten en/of diensten die de nieuwe vorm van werken stimuleert. Niettemin is Nederland, samen met Scandinavië, koploper in mobiel werken - vooral de grotere bedrijven."

Vodafone draagt bij aan het onafhankelijke Leefritme Kenniscentrum door het financieel mogelijk te maken en kennis beschikbaar te stellen. Jeroen Hoencamp, Directeur Zakelijke Markt, Vodafone Nederland: "Wij geloven dat mensen het meest productief, creatief en efficiënt zijn op de plaats waar zij op dat moment willen werken. Binnen Vodafone hebben we het mobiele werken volledig doorgevoerd, zodat medewerkers werk en privé beter kunnen combineren en daardoor een prettiger individueel leefritme hebben. Daarbij vinden wij het ook belangrijk dat medewerkers ambassadeurs van onze eigen producten en diensten worden door deze in de praktijk te ervaren."

Het onderzoek 'Het ritme waarop Nederland werkt' vond plaats in maart en april van dit jaar. Daarbij zijn 1142 Nederlandse ondernemers, directeuren en ICT-beslissingsnemers ondervraagd. Een samenvatting van de voorlopige onderzoeksresultaten is vanaf vandaag voor iedereen terug te vinden op de website van het Leefritme Kenniscentrum. Het volledige onderzoeksverslag volgt in de loop van juli 2009.


Reacties (1)

Door Anne - maandag, 22 juni 2009 08:30

Dit bericht is wel heel erg gekleurd. Hoezo staat het MKB NOG niet positief tegenover en is NOG niet overtuigd van etc.. De schrijver gaat er vanuit dat het dus sowieso goed is, mobiel werken. Ietwat meer omafhankelijkheid had wel gemogen, of je er nou voorstander van bent of niet. Er zijn namelijk net zo veel argumenten TEGEN mobiel werken als voor.

Plaats een reactie

Naam *
E-mailadres *
Reactie *
Vraag een nieuwe afbeelding aan.
Vul hierboven de tekens in die op het plaatje hiernaast te zien zijn *
Schrijf mij in de voor de Telecomjournaal nieuwsbrief.
Ik heb de voorwaarden gelezen en verklaar hiermee akkoord te gaan.
Velden gemarkeerd met een * zijn verplichte velden.Divide Internetoplossingen